Fietsroutes en wandelingen.

De kop van Noord-Holland is een fantastisch wandel en fietsgebied, u kunt bijvoorbeeld van Bergen aan Zee naar Den Helder op de fiets door de duinen, via de Pettemer dijk en weer door de duinen naar Den Helder.

Heeft u dan nog voldoende tijd en bent u nog niet moe dan wacht in Den Helder de boot naar het mooie eiland Texel waar u het gehele eiland op mde fiets kunt verkennen.

Toeristisch wandelen in de steden en dorpen, bezienswaardigheden bekijken of cultuur opsnuiven behoort tot de vele mogelijkheden.

De diverse VVV’s hebben een uitgebreid aanbod voor alle evenementen, fiets en wandelroutes die alles vertellen over de plaatsen waar u op dat moment bent.

Juni is de fietsmaand van de gemeente Schagen met de kustdorpen Petten, Sint Maartenszee, Callantsoog, Grote Keeten, Julianadorp en Den Helder als uj langs de kust wilt fietsen.

Ook de steden en dorpen Schagen en omstreken zijn leuke en interessante routes.

Voor de fietsroutes kunt u terecht op de site van de VVV Callantsoog.

Strand.

Van Den Helder tot Petten loopt het kilometers lange zandstrand.

Het gehele jaar is de kust met het strand en de duinen een bezienswaardigheid die voor iedereen rustgevend is in alle jaargetijden.

Een heerlijk dagje aan het strand met zijn vele paviljoens in de zomer, kitesurfen en vliegeren in de herfst, een fikse wandeling in de winter en het voorjaar op het terras van een van de paviljoens geeft weer energie.

Op de stranden zijn van 1 mei tot 1 oktober alleen aangelijnde honden toegestaan tussen 09.00 uur en 19.30 uur.

Paardrijden is in deze periode voor 09.00 uur toegestaan en na 19.00 uur.

Jaarlijks kunnen de stranden, zwemvijvers en jachthavens een blauwe vlag krijgen en deze blauwe vlag geeft aan dat de kwaliteit van het strand (water en strand), zwemplas of jachthaven goed is.

De blauwe vlag staat voor goede kwaliteit en goed beheer.

Natuur en recreatie.

Noord-Holland kenmerkt zich door veel water, (slapers) dijken, polders, strand en duinen, natuurgebieden zoals “Het Zwanenwater” bij Callantsoog, weide gebiede en pittoreske dorpen.

De kanalen en vaarten zijn zeer geschikt voor kanotochten. Op de meren, Amstelmeer, Alkmaarder meer wordt veel watersport bedreven.

De visliefhebbers hebben alle mogelijkheden, van vissen vanaf het strand of de pieren bij laag water, in kanalen en sloten of binnenwateren.

In het voorjaar, april – mei, is het gehele gebied tussen Petten en Den Helder een grote bloemenzee met de meest fantastische kleuren.

Het grootste bloembollen gebied loopt van Sint Maartenszee/Julianadorp/Anna Paulowna naar Breezand.

Een beroemd natuurgebied/reservaat is “Het Zwanenwater” ten zuiden can Callantsoog.

Dit gebied heeft een rijke flora en fauna met o.a. een lepelaarkolonie en 2 grote duinmeren.

Andere nutuurgebieden zijn “Het Wildrijk” in Sint Maartenszee, “De Pettemerduinen”, vogelreservaat “De Putten”, bij Den Helder “De Grafelijkheidsduinen” en “Mariëndal”, bij Wieringen vindt u “Het Robbeboordbos” en het “Dijgatbos’.

Tussen de zee en het strand (Noordzeekust en IJsselmeer) ligt een groot groen polderlandschap met (slapers)dijken. Een beroemde historische dijk is de Westfriese Omringdijk met een lengte van 125 km. Langs de dijk ziet u de karakteristieke stoplboerderijen, molens en traditionele pittoreske dorpjes met lange tradities.

Een van de dorpjes is het oude vissersdorp Kolhorn bij Schagen. Dit dorp is van oorsprong een vissersplaats maar ligt nu door de inpoldering van de Wieringermeer midden in de Kop van Noord-Holland.

Watersport.

Voor de watersportliefhebber zijn er uitvalsbases Den Helder en Den Oever voor vissen op zee en tochten over het wad. Een vart over het wad is een speciale belevenis door de grote verschillen tussen eb en vloed. Droogvallen van de wadden bij eb biedt allerlei voedsel voor de vele vogelsoorten en zeehonden die u van zeer nabij kunt zien.

Het Blauwe Netwerk.

Het projectbureau Blauwe Netwerk is gevestigd in het gemeentehuis van Niedorp en is actief bezig met het toegankelijker maken van de vaarwegen in de Kop van Noord-Holland. Op de site vindt u het netwerk van waterwegen voor motorjachten, kano varen en roeien. Het biedt een afwisselend vaargebied door de polders langs het Noord-Hollands kanaal met o.a. dorpjes met goede aanlegplaatsen.

Back To Top